Zo wonen senioren het liefst

Woonwensen

De ideale woning is voor iedereen anders. Ieder mens heeft immers zijn eigen wensen, eisen en budget. En uit recent onderzoek blijkt dat de groep actieve senioren een aantal specifieke voorkeuren heeft als het gaat over het wonen. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek delen we graag met u.

Voorkeur voor huur

Terwijl de meeste senioren nu nog een koopwoning hebben, gaat de voorkeur toch vaak uit naar een huurwoning. Vooral de groep vanaf 75 jaar wil het liefst een huurwoning. Dat heeft te maken met het feit dat je als huurder niet meer verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de woning of het laten uitvoeren van kleine reparaties in huis.

Nieuwbouw populair

Op jongere leeftijd is er meestal geen specifieke wens wat betreft de ouderdom van de woning. Hoe hoger de leeftijd, hoe minder belangrijk de woonoppervlakte wordt. Comfort in de vorm van een grote badkamer, een luxe toilet en een balkon of klein tuintje is belangrijker dan meerdere (slaap)kamers. Nieuwbouw heeft dan ook de voorkeur.

Het belang van de omgeving

De groep van 55 tot 64 heeft veel aandacht voor de woningkenmerken. Maar als men de leeftijd van 65 heeft bereikt, kijkt men meer naar de omgeving en de voorzieningen in de buurt. Ouderen geven op latere leeftijd vaak de voorkeur aan een grotere stad. Men wil graag bij het centrum wonen waar op loopafstand basisvoorzieningen zijn zoals winkels, theaters, musea, gezondheidsvoorzieningen, maar ook openbaar vervoer, pinautomaten en een bank. Brede trottoirs, voldoende parkeermogelijkheden en goede straatverlichting staan ook hoog op de lijst met woonwensen. Een gevoel van veiligheid is altijd een voorwaarde.

Sociale contacten

Hoewel het merendeel van de senioren graag wil verhuizen, geeft 75% daarvan aan dat men de eigen omgeving niet echt wil verlaten. Hierdoor duurt het soms veel langer om een passende nieuwe woning te vinden. De Samenwoning probeert dan ook altijd locaties te vinden waar senioren graag willen wonen. Het liefst in de eigen woonomgeving, in een wijk met een gemengde bevolking, waar ten behoeve van de sociale contacten ook een behoorlijk aantal leeftijdgenoten woont.